Dags att deklarera – så får du pengar i april

2:16 min

Under tisdagen öppnar möjligheten för svenskarna att deklarera. För den som inte gör några ändringar går det att få pengar tillbaka redan i april.

 – Om man skaffar digital brevlåda och deklarerar innan 28 mars får man tillbaka pengar 5 till 6 april, säger Johan Shauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

 I år har 3,8 miljoner skattebetalare möjlighet att få tillbaka pengar redan i april. För att få tillbaka pengar redan i vår får deklarationen inte innehålla några ändringar.

– Ska man göra avdrag eller lägga till får man vänta lite längre, då är det juni som gäller. 

Ett vanligt fel i deklarationerna handlar om reseavdraget. Förra året yrkade runt 930000 svenskar på det avdraget, men stickprovskontrollerna visar att över hälften inte hade rätt till det. Många missar villkoren för att göra avdrag på bilresorna till jobbet. 

– Man måste göra två timmars tidsvinst varje dag, det är många som inte kan uppfylla det i jämförelse med att ta kommunal trafik. Om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö så finns det så bra utbyggd kommunal trafik att det är svårt att tjäna två timmar, säger Johan Shauman. 

Digital brevlåda

  • Med en digital brevlåda kommer post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper.
  • Flera olika företag tillhandahåller digitala brevlådor. Oavsett vilket du väljer får du din myndighetspost dit. I några av brevlådorna får du även post från företag.
  • Till skillnad från vanliga mejl är den digitala brevlådan säker eftersom inloggning sker med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. En digital brevlåda är gratis, miljövänlig och tillgänglig var du än är.

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista