Björn Nilsson, tävlingsledare för Nackheträffen och ordförande i OK Nackhe Anders Larsson är glada över att de lyckades få ihop ett

Sent besked om hotad fågel – orienterare irriterade

3:31 min

En utrotningshotad fågel har skapat en massa extrajobb för orienteringsklubben Nackhe i Varberg.

Idag arrangeras tävlingen Nackheträffen, men bara ett par dygn innan tävlingen ringde Länsstyrelsen och berättade att fågeln häckar mitt i området där orienterarna skulle springa sina banor, och att det området måste stängas av. Björn Nilsson som är tävlingsledare och Anders Larsson som är ordförande i klubben är irriterade på hur det hela har gått till.

– Det vi irriterar oss på är det ytterst sena beskedet från Länsstyrelsen och att vi nu har 800 kartor som bara är att slänga, Anders Larsson, ordförande i OK Nackhe.

Beskedet från Länsstyrelsen om att det fanns en utrotningshotad fågel som häckade i banan kom på förmiddagen på skärtorsdagen, bara två dagar innan tävlingen skulle hållas.

– Jag svarade honom att det är helt omöjligt. Alla banor var lagda, alla tillstånd var klara och det är uteslutet från vår sida. Sen blev vi varse om att enligt svensk lag måste en sån här fågel måste skyddas, och vi är ju naturvänner, säger Björn Nilsson, tävlingsledare för Nackheträffen.

Alternativen de diskuterade efter beskedet var att antingen ställa in tävlingen eller göra nya kartor.

– Vi hade ett gäng som satt från klockan sex på kvällen till tre på natten för att göra om kartorna, säger Björn Nilsson.

Hur känns det nu då att det blir av?

– Det känns jätteroligt och det känns bra, säger Anders Larsson.

Hur tror ni orienterarna kommer uppleva banan?

– Det klart det kommer vara den del som har åsikter om att det inte är riktigt optimalt, men jag tror de flesta blir nöjda, säger Anders Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".