Hallands nya konstmuseum växer fram

4:03 min

Hallands Konstmuseum i Halmstad får nu sin nya utformning. Nu läggs fundamentet till de nya byggnaderna, som ska fördubbla ytan. I maj sätts väggarna på plats.

Sedan ett och ett halv år tillbaka är det gamla konstmuséet stängt, utrymt och urblåst inför renoveringen av den 2000 kvadratmeter stora byggnaden.

Nu är grunden lagd till de två nya byggnaderna, som kommer att omfatta ytterligare 1700 kvadratmeter.

De nya byggnaderna kommer att innehålla ett kafé med uteservering som vetter ner mot Nissan, en reception samt en hörsal för programverksamheten. 

Utställningsverksamheten kommer att få större utrymmen, utökad säkerhet och ett bättre klimat.
 
Magnus Jensner är chef för museet och beskriver känslan när han blickar ut över betongfundamenten:

Det är jättespännande att se hur det växer fram och man kommer att sugas in i muséet.

Konstmuseets trädgård kommer att gestaltas av en konstnär och en landskapsarkitekt och entrén till muséet blir en lång gång in mot entrén och uteserveringen. Förhoppningen är att konstmuséet blir Halmstadbornas nya samlingsplats.

97 miljoner kronor kommer om- och tillbyggnaden av Hallands konstmuseum att kosta. Finansieringen sker i samarbete mellan Region Halland, Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands Länsmuseer.

Hallands Konstmuseum kommer att ha varit stängt i tre år innan det utbyggda muséet kommer att återinvigas i november 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista