Staffan Filipsson är affärsutvecklare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Staffan Filipsson är affärsutvecklare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: Malin Vinblad / TT.

Forskare testar nya metoder mot vattenbristen

2:38 min

Forskare utvecklar tekniker för att undvika vattenbrist i framtiden. Att samla in regnvatten och att avsalta havsvatten är ett par metoder som kan bli aktuella för Halland.

Tidigare har vattenbrist främst varit ett problem i andra delar av världen, men enligt Staffan Filipsson som är projektledare på Svenska Miljöinstitutet har läget förändrats.

– Vi har ju sett de senaste åren att även Sverige kan drabbas av vattenbrist, så därför blir det intressant för oss att titta även på den delen, säger Staffan Filipsson till P4 Halland.

Enligt SMHI ledde vattenbristen förra året till att 42 kommuner behövde spara vatten. I södra Halland var det ganska illa ställt och LBVA utfärdade i april ett bevattningsförbud som hävdes först i november.

Vattenbrist är enligt experter något vi kommer få vänja oss vid i framtiden, även här i Sverige. Därför tittar forskare nu på att hitta tekniker och lösningar för att undvika vattenbrist. 

Staffan Filipsson och hans kollegor tittar just nu på en teknik där man ska samla in allt regnvatten som idag rinner rätt snabbt ut i haven, för att spara det till sommaren då det behövs som mest.

– Det tänker vi göra genom att mäta grundvattennivån med mätare som kan sända signaler hela tiden. Sedan ska de här även kunna styra grundvattennivån genom exempelvis dammluckor och pumpar så att vi hela tiden upprätthåller grundvattennivån och vattnet inte rinner rakt ut i havet, säger Staffan Filipsson.

I projektet tittar man även på en soldriven anläggning som ska avsalta havsvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista