Jennie Nilsson (S), riksdagsledmot från Hylte och Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg som kandiderar till riksdagen.
Jennie Nilsson (S), riksdagsledmot från Hylte och Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg som kandiderar till riksdagen. Foto: Julius Bengtsson/Sveriges Radio och Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Kritik mot budgeten: Bristfälliga förslag för att få människor i jobb

3:12 min

Vårbudgeten lovar mer pengar till välfärden, men den halländska riksdagskandidaten Mari-Louise Wernersson (C) efterlyser åtgärder som kan minska klyftorna på arbetsmarknaden.

I vårbudgeten som presenterades i dag, satsar regeringen 600 miljoner kronor på vården och 350 miljoner kronor på äldreomsorgen.

Men förslag på hur man kan få bukt med strukturella problem som att vissa personer står långt ifrån arbetsmarknaden saknas enligt Mari-Louise Wernersson, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg som även kandiderar till riksdagen. Hennes parti vill bland annat sänka ingångslöner och slopa arbetsgivaravgifter för grupper som står långt från arbetsmarknaden.

– Det är bättre att ha en fot in på arbetsmarknaden och ha ett arbete än att leva på bidrag. Vi ser hur människor står i ett utanförskap, inte kommer in vilket gör att människor mår dåligt. Det är stora frågor som en ny regering behöver ta tag i, säger hon.

Men Jennie Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Hylte, kritiserar Centerpartiets vilja att sänka ingångslöner för att komma åt klyftorna.

– Vår lösning på problemet handlar om att både ställa krav på de som kommit till Sverige, vi satsar också pengar i vårbudgeten på att speeda upp SFI, både när det gäller antalet platser men också kvalitén på svenskundervisningen, säger Jennie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".