Till vänster: Sollentunas damlag, 2006/2007, laddar upp med spa inför finalserierna - vinnande koncept då vi några veckor senare höjde SM-bucklan! Till höger: Lagselfie inför finalmatch i Ängelholm med Hylte/Halmstad säsongen 2016/2017.
Till vänster: Sollentuna, 06/07, laddar upp med spa inför finalerna - ett vinnande koncept! Till höger: Lagselfie inför finalmatch i Ängelholm med Hylte/Halmstad säsongen 16/17. Foto: Privat/Martina Svensson.
Andréas volleybollvärld

Drömstart på en lång (?) finalserie!

Hylte/Halmstad vann på både dam- och herrsidan i första finalmatchen. Nu måste man "bara" fortsätta leverera – vilket kan vara oerhört svårt med nerver, skador och annat oväntat som kan dyka upp längs med vägen.

Finalserierna spelas precis som kvart- och semifinalerna i en serie i bäst av fem matcher där det högst rankade laget har hemmafördel. Det innebar för våra halländska lag att damerna började på hemmaplan medan herrarna fick ta sig an de regerande svenska mästarna Linköping i deras hemmaarena.

En av fem matcher är alltså avklarad och det återstår eventuellt bara två matcher innan SM-guldvinnarna är korade. Men det tror jag ingen vågar räkna med, allra minst spelarna.

Under mina år i den svenska elitserien hann jag med att spela fyra finalserier och totalt 18 finalmatcher. Under två av dessa finalserier, när jag spelade i EVS, skulle det gå till fem matcher och motståndet var Katrineholm, vilket innebar långa resor till bortamatcherna.

Man fick kämpa med att hålla såväl knoppen som kroppen i styr under dessa långa matchserier. 

Vi laddar upp med sol och kaffe inför en finalmatch i Katrineholm med EVS säsongen 2009/2010. Foto: Privat.

Jag har alltid haft oerhört svårt att äta tillräckligt mycket under slutspelsserierna, för om man tyckte man åt mycket i grundserien så är det ingenting jämfört med vad kroppen behöver under ett slutspel.

Jag minns att jag stått i Duveholmshallen i Katrineholm, med tårarna rinnande nedför kinderna för att jag var så fysiskt trött efter matchen samtidigt som jag verkligen tryckte i mig mat, utan något vidare lyckat resultat.

I slutspelet får man äta precis hur mycket som helst, och precis vad som helst – så länge man ger kroppen energi.

Även kroppen är ganska sargad vid det här laget och det gäller att ta hand om den extra noga under den här perioden. Det resulterade i att vid varje stopp på resorna så stretchade och mjukade vi upp musklerna.

Vid ett stopp, mitt i natten, minns jag att fick kramp i framsida lår när jag klev ur minibussen. Jag ställde mig för att stretcha men så fort jag lyfte upp benet fick jag kramp i baksida lår.

Paniken blandades med skrattanfall och det slutade med att jag stretchade baksida lår med foten uppe på glassboxen inne på bensinmacken.

Långa resor, tuffa matcher och press både utifrån och från sig själv är något spelarna får uppleva under den här perioden av serien. Något som utanför plan ibland kan tära på humöret men sedan händer något när man kliver in på plan.

Smärtan är som bortblåst, man älskar det tuffa spelet och pressen man känt omvandlas till energi – det är något magiskt med finalmatcher och jag hoppas spelarna njuter av varenda sekund som matcherna pågår!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista