Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio.

Två års fängelse för grov våldtäkt

Två artonåriga män döms i Halmstads tingsrätt för grov våldtäkt till två års fängelse.

Det var i januari i år som en kvinna blev utsatt för en våldtäkt. Två män åtalades, och enligt åklagaren ska männen ha våldtagit henne på en hotelltoalett i centrala Halmstad. 

Nu har tingsrättens dom kommit. 

De båda männen döms till två års fängelse för grov våldtäkt. Tingsrätten anser att artonåringarna har varit hänsynslösa och att kvinnan befunnit sig i en utsatt situation.

– Jag var i kontakt med henne ganska kort efter händelsen och då mådde hon givetvis mycket dåligt över det inträffade, sa kammaråklagare Henrik Kindlund till P4 Halland när de båda männen åtalades.

Tingsrätten konstaterar att våldtäkten har ett straffvärde på fyra år, men med hänsyn till männens ålder blir straffet istället två år.

Tillsammans ska de båda männen betala ett skadestånd på 140 000 kronor till kvinnan. De båda männen nekar till våldtäkt, och menar att det ska ha varit frivilligt sex.

Åklagarens bevisning bestod bland annat av filmer som männen själva tagit.

De båda männen frias dock från kränkande fotografering, eftersom händelsen inte filmats i hemlighet, enligt tingsrätten. Under rättegången kom det fram att kvinnan uppfattat att en telefon riktades mot henne. 

P4 Halland söker en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".