Kullaviks hamn, småbåtshamn
Arkivbild. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Mystiskt ämne upptäckt utmed Hallandskusten

2:57 min

Kustbevakningen har fått samtal från flera personer som sett ett oljeliknande ämne utmed västkusten. Samtalen har kommit från Halmstad i söder till Sydkoster i norr.

Under måndagen började kustbevakningen få samtal från privatpersoner som upptäckt ett oljeliknande ämne utmed västkusten. Ämnet har undersökts men det är ännu oklart vad det är.

– Vi är inte helt säkra. Vi har försökt lyfta på så många stenar som vi kan för att lista ut vad det är, säger Fredrik Tyrén operativ beredskapshavare vid Kustbevakningen i Göteborg.

Kustbevakningen har varit i kontakt med forskare vid Göteborgs universitet som undersökt ämnet.

– Vi har kikat på det i mikroskop och vi kan inte hitta några som helst biologiska strukturer, som celler eller liknande, eller någon klorofyll. Det kan alltså inte vara planktonblomning. Det går inte att se några partiklar men det kanske ändå lutar åt nedfall ifrån luften i form av sot eller liknande och en slemmig hinna av bakterier som koloniserat sotet, säger professor Kerstin Johannesson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista