Ingrid Hammarlind och labradoren Bosse läser på vad som gäller i naturreservatet.
Ingrid Hammarlind och labradoren Bosse läser på vad som gäller i naturreservatet. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Hundcoachen: Koppel i naturreservat en självklarhet

2:52 min

Hundar har en stark jaktinstinkt, enligt hundcoachen Ingrid Hammarlind som tycker förslaget om krav på koppel i naturreservat är bra.

I en del äldre naturreservat finns inga föreskrifter om koppeltvång, men nu har länsstyrelsen i Halland lagt ett förslag om strikt koppeltvång i alla naturreservat efter att besökare och djur skadats av lösspringande hundar.

Ett förslag som hundcoachen Ingrid Hammarlind tycker är bra.

– Det finns de hundarna som är helt ointresserade av att jaga vilt, men de stör ändå när de är ute och trampar runt i markerna och såhär års tycker jag att djuren ska få vara i fred, säger hon.

Lagen som den ser ut idag ger möjligheter för tolkning. Man ska ha hunden under kontroll, men det innebär inte per automatik att den måste gå kopplad, berättar Ingrid Hammarlind, som ändå förespråkar koppel.

– Om de ska gå lösa får det vara en väldigt, väldigt lydig hund som inte går ifrån och gör någonting annat. Det tror jag inte någon av oss kan skriva under på, då är det mycket lättare att hänga på dem ett koppel, säger Ingrid Hammarlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista