En rullstolsburen man.
Också ungdomar som behöver färdtjänst måste få nya sommarkortet Foto: Kallestad, Gorm/TT

Gratis kollektivtrafik på sommarlovet – men oro att Färdtjänst inte räknas in

2:06 min

DHR befarar att den gratis kollektvitrafik som skolungdomar ska få på sommarlovet inte ska gälla de som har färdtjänst.

Region Halland har tillsammans med kommunerna kommit överens om att införa gratis kollektivtrafik för ungdomar i sommar i Halland. Möjligheten har öppnats genom ett nytt statsbidrag från regeringen.

Men det finns oklarheter kring i fall statsbidraget kommer bli ordnat till sommaren. Och om ungdomar som har behov av färdtjänst, också kallat särskild kollektivtrafik, kommer få del av det.

Jonny Persson i DHR Halmstad-Hylte-Laholm befarar att det inte blir så.

– Jag är inte övertygad om att man kommer att lösa den här frågan, men från DHR, och andra funktionshinderorganisationer, är det ett krav att man ska lösa den här frågan, säger han och fortsätter:

– Det skulle vara djupt orättvist om ungdomar som har behov av färdtjänst inte också får åka gratis i sommar, liksom sina kompisar. 

Färdtjänsten är inte regionens ansvar utan kommunernas, men Stefan Bengtsson, centerpartist i Region Hallands tillväxtutskott, säger att regionen till regeringen har betonat frågan om gratis somarlovsbussar och tåg också för ungdomar som använder färdtjänst.

– I vårt remissvar lyfte vi fram tydligt att det här måste omfatta även de som har särskild kollektivtrafik. Och också de som inte går i skolan, för det var inte speciellt tydligt i förslaget, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att man tar med det här. Gör man inte det få vi försöka hantera frågan regionalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista