150 personer med hagelbössor i ett grustag

1:41 min

I en grusgrop vid Grimeton vid Varberg samlas drygt 150 personer med hagelbössor. Anledningen är att det under helgen pågår Svenska mästerskapen i Dynamiskt hagelgevär.

Det är Laholms pistolskytteklubb som arrangerar mästerskapen. Skyttarna skjuter på förutbestämda stationer där de ges stora möjligheter till egen tolkning av stationen.

Detta gör att den skytt som hittar den bästa skjutpositionen och är snabbast och flinkast på att skjuta kommer vinna stationen.

Inom dynamiskt hagelgevärsskytte är minsta tillåtna kalibern kaliber 20. Vapnet måste ha en kolv som gör det möjligt att avfyra vapnet från axeln, inga korta vapen tillåts med andra ord.

Målen är av både papper och stål som faller vid träff. Mestadels sker skjutningen på kort håll, men ett fåtal mål upp mot och bortom 45 meter förekommer.

Anledningen till att SM-tävlingen inträffade i Halland just nu är att många av de svenska skyttarna åker till världsmästerskapet i den här skyttegrenen.

– Det är ett antal svenska och halländska skyttar som åker till världsmästerskapen. Där finns goda möjligheter till svenska högre insatser, sedan återstår det att se om vi lyckas knipa något för Hallands del, säger Toni Kaic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista