Polisbil och Moped.
Tips om trimmade fordon och vårdslös körning är ett av de mest förekommande samtalen till polisen Foto: Sveriges Radio/TT

Föräldrar misstänks för brott efter polisens satsning

1:24 min

En satsning på extra kontroller av mopeder, EPA- och A-traktorer som polisen genomfört resulterade i fem fall där föräldrar misstänks för tillåtande av olovlig körning.

Tips om trimmade fordon och vårdslös körning är ett av de mest förekommande samtalen till polisen. Därför genomförde polisen i Halmstad och Laholm en satsning på extra kontroller förra veckan.

– Jag tycker att det är bra om vi kan få bort farliga och olagliga fordon från trafiken. Huvudsaken med de här kontrollerna är vi vill förhindra olyckor där det kan vara så allvarligt som dödlig utgång, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Under kontrollerna upptäcktes bland annat fem fall där föräldrar misstänks för tillåtande av olovlig körning.

– Som förälder och ägare till fordonet så har man ett ansvar gentemot fordonet att det ska vara lagligt. Det ska inte gå för fort, det ska finnas bra bromsar och bra belysning. Är det så att det vid stopp och kontroll kommer fram uppgifter där föräldrar brustit i något av detta, då uppstår misstanke om tillåtande av olovlig körning, säger Kristian Nilsson.

Resultat av polisens satsning:

• 91 kontrollerade mopeder
• 2 kontrollerade A-traktorer
• 18 fall av olovlig körning
• 5 fall där föräldrar misstänks för tillåtande av olovlig körning 
• 17 mopeder togs i beslag för teknisk undersökning
• 2 A-traktorer togs i beslag för teknisk undersökning
• Cirka 10 personer fick böter för avsaknad av hjälm och 
fordonsbrister

Källa: Polisen i Halmstad och Laholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista