Tio minuters avslappning ska minska stressen

1:57 min

Tio minuters avslappning per dag på schemat för att minska stressen är något som tvåorna på Elof Lindälvs gymnasiums naturprogram, ska prova i höst.

– Lite avslappning innan man gör något som är lite svårt, jag tror det kan vara bra, säger Ali Ali, en av eleverna på skolan.

Med start i höst ska naturelever i årskurs två på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka få tio minuter per dag avsatt på schemat för avslappning, efter att man märkt att de inte haft någon strategi för att hantera stress. 

– Vi har haft både föreläsningar om stress och sömn för att ge eleverna möjlighet till självhjälp och få insikt i vad stress och sömn är, säger Andreas Eliesersson, kurator som tillsammans med skolpsykolog Tina Tenfält tagit fram ett stress- och sömnprogram.

Avslappningen som i höst kommer vara schemalagd för eleverna, kommer till en början vara enklare andningsövningar för att få ner stresspåslagen, för att sen avanceras i övningar där eleverna får träna på att öka närvaron här och nu.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista