Mufflonfår på Balgö. Fotograf: Mikael Larsson
1 av 7
Mufflonfår på Balgö. Foto: Mikael Larsson.
Martin Broberg är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen Halland.
2 av 7
Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen Halland. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Henrik Thurfjell är expert på ryggradsjur på SLU:s Artdatabanken.
3 av 7
Henrik Thurfjell är expert på ryggradsjur på SLU:s Artdatabanken. Foto: Johan Samuelsson.
Balgö.
4 av 7
Balgö. Mufflonfåren på Trönningenäs tros komma från ett hägn på närliggande Balgö när havsisen frös för över 30 år sedan. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Naturreservatet Gamla Varberg vid Trönningenäs.
5 av 7
Naturreservatet Gamla Varberg vid Trönningenäs. Här har en flock mufflon hållit till de senaste 30 åren. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Naturreservatet Gamla Varberg vid Trönningenäs.
6 av 7
Naturreservatet Gamla Varberg vid Trönningenäs. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Naturreservatet Gamla Varberg vid Trönningenäs.
7 av 7
Naturreservatet Gamla Varberg med Varberg i bakgrunden. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Mufflonfår kan bli invasiv art

3:11 min

Mufflonfåret, som finns på bland annat Balgö utanför Varberg, kan komma att betraktas som en invasiv art, alltså en art som riskerar slå ut eller störa ekosystemet.

För just nu ser Sveriges lantbruksuniversitets Artdatabanken, på uppdrag av Naturvårdsverket, över riskerna med flera djurarter i Sverige - ett riskklassificeringsarbete där mufflon kan komma att betraktas som en invasiv art, alltså en art som inte hör hemma i vår svenska fauna och riskerar slå ut eller störa det redan rådande ekosystemet.

– Då har vi bedömt att den klarar sig bra i Sverige och har stora möjligheter att etablera sig i stora delar av landet, men vi har inte bedömt att den får jättestora ekologiska konsekvenser, säger Henrik Thurfjell, som är expert på ryggradsjur på Artdatabanken och arbetar med riskbedömningen.

– Det här är en art som betraktas som främmande art och förekommer inte vilt i Sveriges natur, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen Halland.

I Halland finns idag de förvildade mufflonfåren på tre kända platser: på Öckerö vid Onsalahalvön, på Balgö vid Varberg och i området kring naturreservatet Gamla Varberg i Trönningenäs. På fastlandet vid Trönningenäs återstår dock idag bara ett mufflonfår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista