Räddningsinsats med flera fordon och polishelikopter vid bussolycka
Tre ungdomar omkom och ett 30-tal skadades i olyckan utanför Sveg den 2 april 2017. Foto: Nisse Schmidt/TT

Busschaufför åtalas för bussolyckan i Sveg

2:10 min

Busschauffören från Halland åtalas för den svåra olyckan utanför Sveg där tre ungdomar omkom och många skadades.

Den busschaufför från Halland som körde 58 passagerare när en olycka inträffade utanför Sveg 2 april 2017 åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det meddelade kammaråklagare Mikael Bäckström på onsdagsmorgonen.

– Vi har under utredningen kunnat konstatera att olyckan inte beror på något fel på bussen eller vägen, utan det är ett förarmisstag där busschauffören oavsiktligt och olyckligt har kört av vägen. Busschauffören, av allt att döma, var kraftigt påverkad av trötthet, säger kammaråklagare Mikael Bäckström till P4 Halland.

Busschauffören nekar till anklagelserna.

– Han nekar till att han varit trött och nekar till bristande koncentration. Han menar att det inte är hans fel.

Det finns ingen misstanke om att busschauffören brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Busschaufförens advokat säger till P4 Halland att han tycker att bevisläget ser bra ut för hans del.

– Åklagarens åtal bygger på uteslutningsmetoden, han hittar ingen annan orsak och då måste det vara min huvudmans fel. Jag och min huvudman tror att vi kan gå vinnande ur den striden som kommer i tingsrätten, även om min huvudman är förkrossad över att olyckan hände, säger mannens advokat Ulrik Smedberg till P4 Halland.

Tre ungdomar omkom och ett 30-tal skadades i olyckan på E45 vid Siksjön söder om Sveg. Åtalet omfattar 36 skadade passagerare, enligt  Åklagarmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista