Fiber till alla – men till vilket pris?

Experten: Fibernätet är inte framtidssäkert

2:54 min

Fiber ses som framtidens it-infrastruktur. Men det nät som byggs håller inte för framtiden, menar Jesper Ljung som jobbar med att kvalitetssäkra fiber.

– Man har säkert byggt med förhoppningen att det här ska hålla länge. Men ivern att bygga fiber trumfar de svåra frågorna – kommer detta hålla? säger Jesper Ljung på företaget Network advisors som jobbar med oberoende kvalitetskontroller av fibernät.

Och han är inte ensam om att se brister. Fler andra fiberbesiktningsmän som P4 Halland pratat med ser brister som hänger ihop med en snabb utbyggnadstakt.

Dåligt grävdjup förekommer överallt

Det är helt klart så att många av de nät som byggs inte byggts så som de borde. De flesta har problem med att säkra sin kvalitet

Jesper Ljung, som jobbar med kvalitetskontroller och besiktningar av fibernät säger beslutsfattarna vaknat för sent och har för snäva tidsramar för utbyggnaden.

– Att det här teknikskiftet skulle ske hände ju inte för två år sedan, säger Jesper Ljung.

Det stora problemet enligt Jesper Ljung är att så få beslutsfattare insett i tid att fibern skulle behövas överallt.

– Hade alla vetat det, då tror jag man hade byggt annorlunda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista