Fiberkabel som sticker upp ur marken till vänster och Ann-Marie Eklund Löwinder till höger. Foto: Sveriges Radio/Sara Arnald.
Ann-Marie Eklund Löwinder, tidigare medlem av IT-kommissionen, förutsåg behovet av fiber. Foto: Sveriges Radio/Sara Arnald.
Fiber till alla – men till vilket pris?

Fibern kunde ha kommit tidigare

1:58 min

Redan för tjugo år sedan förutsåg statliga IT-kommissionen behovet av ett nationellt fibernät.

– Om vi hade fått bestämma hade man samordnat utbyggnaden av det passiva fibernätet över hela landet, och ritat en karta för att få bästa möjliga tillgänglighet och nå ut till alla hushåll i hela landet, säger Ann-Marie Eklund Löwinder som satt med i IT-kommissionen som släppte sin rapport "Framtidssäker it-infrastruktur i Sverige" 1999.

Det går att jämföra med vägbygge. Hon beskriver det som att staten skulle planera och rita kartan, och sedan skulle kommunerna ta ansvar för att bygga infrastrukturen.

– Precis som man gör med avlopp och vatten. Och det är inte för sent. Vad man behöver göra är att rita kartan som den ser ut idag och hitta problemområden och ta det hela från grunden igen, säger Ann-Marie Eklund Löwinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".