Fiberkabel som sticker upp ur marken till vänster. Dag Hultefors (M), politiker i regionstyrelsen i Halland till höger. Foto: Sveriges Radio.
Regionpolitikern Dag Hultefors (M) menar att fiberbristerna får stå för IP Only. Foto: Sveriges Radio.
Fiber till alla – men till vilket pris?

Problem i fiberns spår – Region Halland: Ansvaret är IP Onlys

3:56 min

Region Hallands ansvar när det gäller brister i IP Onlys fiberutbyggnad i länet sträcker sig till att ha dialog med företaget. Det menar Dag Hultefors (M) i Regionstyrelsen.

– Det är beklagligt med de här problemen som många i branschen har och alla aktörer måste ta ansvar för vad de gör, säger Dag Hultefors, (M), ordförande i Regionstyrelsens tillväxtutskott.

2016 presenterade Region Halland IP Only som sin samarbetspartner när det gäller att bygga ut fiber i länet. Fram till nu har det funnits en hel del brister i utbyggnaden.

– Varje aktör får ta ansvar för det de gör. Vi kan inte ta ansvar för vad IP Only och vad deras underentreprenörer gör när det gäller dåligt jobb, säger Dag Hultefors.

Men ni har ju presenterat dem som era samarbetspartners. Vilket ansvar har ni när fiberutbyggnaden inte går så bra som medborgarna hade hoppats?

– Vi har ett ansvar att föra en dialog med IP Only för att se att de kommer tillrätta med det här, och vi tycker att de tar ansvar. Ett tecken på det är att de stoppar upp och bryter avtalet med vissa entreprenörer för att säkra kvaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista