För dålig sopsortering i Kungsbacka - sopbilen ska vägra tömning

2:20 min

Kungsbacka kommun kommer att skippa soptömning av kärl som är för osorterade. Detta efter att nästan 40 procent av det som kastas i vanliga soptunnorna är förpackningar som skulle kunna återvinnas.

– Det som kommer att hända är att vi inte tömmer deras kärl förrän de har sorterat riktigt. Om man upprepar detta kan man på sikt också få sitt abonnemang ändrat till ett osorterat abonnemang som är dyrare, säger Erik Wikstrand, miljöingenjör på tekniska förvaltningen.

Kommuns senaste sopanalys visar att villornas och flerfamiljshusens källsortering inte håller måttet. Nästan 40 procent av det som slängs i vanliga tunnan är återvinningsbara förpackningar i plast och kartong. 25 procent är matavfall som skulle kunna bli biogas. Dessutom slänger hushållen i snitt 3,5 kilo farligt avfall per år rakt ner i tunnan.

För att få till en bättring jobbar kommunen med olika lösningar, berättar Erik Wikstrand.
 
– Vi har släppt en ny folder och i sommar utvecklar vi en sorterings-app där man kan se hur specifika saker ska sorteras. På sikt ser vi om vi ska ha ett nytt insamlingssystem där man sorterar redan hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista