Mark som ryker i ett skogsparti.
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dubbelt så många utryckningar till bränder

2:05 min

Det har brunnit ovanligt mycket i skog och mark i Halland, trots eldningsförbudet. Nu ska räddningstjänsten i Halmstad skylta för att få stopp på olovlig grillning.

Torkan har nu hållit i sig två månader och eldningsförbudet gäller sen den 22 maj. Men ändå har räddningstjänsten i Halland behövt rycka ut ett 90 tal gånger på larm om bränder i skog och mark. Det är mer än dubbelt så många gånger som under samma period förra året. 

– Folk eldar uppenbarligen ute ändå. Det kanske är svårt för allmänheten att förstå - att det kan vara en fara för vi tycker oftast att vi har koll på läget. Men, det är väldigt lätt att det kommer en gnista utanför och då kan det bli en liten pyrande brand som vi kanske inte upptäcker när vi lämnar platsen. Det kan gå flera timmar, till och med gå någon dag innan branden uppstår. Säger Anders Nordlund, insatsledare på räddningstjänsten i Halmstad.

Nu ska räddningstjänsten sätta upp skyltar på åtta platser  i Halmstad för att påminna allmänheten om eldningsförbudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista