Klaus Heinsvig till vänster och cisternen till höger.
Klaus Heinsvig som är ställföreträdande räddningschef tror att de kommer kunna lätta på avspärrningarna snart. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Framgång med tömning av cisternen

2:07 min

Räddningstjänsten har gjort framsteg med fodercisternen i Falkenberg som igår gick varm och varnade för explosionsrisk. Går allt som det ska kan avspärrningarna lättas snart.

Under onsdagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett larm om att en cistern tillhörande Lantmännens foderfabrik i Falkenberg hade blivit för varm. Det fanns risk för både brand och explosion. Cisternen innehåller melass, en sockerprodukt som används vid fodertillverkning.

Arbetet med att kyla ner cisternen pågick under hela onsdagen, något som inte fungerade så bra då isoleringen motverkade nedkylningen. Melassens temperatur var för hög för att räddningstjänsten skulle kunna använda slangar för att pumpa ut den vilket var tanken från början.

Idag har räddningstjänsten tömt ut en del innehåll och lyckats få av locket till cisternen vilket leder till att trycket lättar och att risken för explosion försvinner. Det gör att man kunnat lätta på avspärrningarna.

– Eftersom vi fått upp luckan gör vi den bedömningen att det inte finns någon överhängande risk för att den ska spricka eller explodera. Så vi anser att det inte är ett räddningsuppdrag längre utan nu går det över till en saneringsuppgift som företaget själva får ta hand om, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef.

Men trots att faran är över så kommer det fortsätta ryka från cisternen under ett antal dagar.

– Röken innehåller vattenånga och koldioxid så den är helt ofarlig, säger Klaus Heinsvig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".