Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, till vänster. Juristen Erik Lagerlöf till häger.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Juristen Erik Lagerlöf. Foto: TT/Privat.

Ministerns uttalande kan strida mot EU-regler

2:43 min

Landsbygdsministern Sven-Erik Buchts uppmaning till att köpa svenskt kött kan strida mot EU:s inre marknad, det menar Erik Lagerlöf som är professor i juridik.

Sven-Erik Bucht som är landsbygdsminister har under intervjuer uppmanat till att köpa svenskt kött på grund av de svenska böndernas besvärliga situation i torkan.

– Jag köper svenskt, och jag hoppas att fler köper svenskt. Det är ett sätt att mildra krisen, sa Sven-Erik Bucht i en tidigare intervju med P4 Kronoberg.

Men Erik Lagerlöf, professor i juridik vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att ministerns uttalande kan vara problematiskt med tanke på EU:s regler om en inre marknad och fri rörlighet.

– Vi har inom EU-samarbetet en inre marknad, det vill säga vi har en fri rörlighet av varor. Det innebär att åtgärder som vidtas av en minister som hindrar handeln kan vara förbjudna för att det inskränker mot den fria rörligheten, säger Erik Lagerlöf.

Landsbygdsminister säger att det är skillnad på att hoppas att fler köper svenskt kött och att uppmana till att köpa svenskt.

– Att jag själv som svensk köper svenskt kött och att jag hoppas att andra gör det kan inte vara förbjudet i någon EU-förordning, säger Sven-Erik.

Erik Lagerlöf vill inte själv ta ställning till om konsumenter ska köpa svenskt kött. Och på frågan om EU:s regler begränsar svenska lantbrukare svarar han såhär:

– I sammanhanget ska man komma ihåg vissa aspekter som att den fria rörligheten av varor innebär att svenska bönder kan exportera sina jordbruksprodukter till andra medlemsländer utan hinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".