skogsmaskin, bränder
Arkivbild. Foto: Johan Gunéus/TT

Skogsarbetet förändras i torkan

1:37 min

Skogsägarna i Södra har fått lägga om sitt arbete på grund av den höga brandrisken. Det handlar om att jobba på natten och plocka av band och kedjor från maskinerna.

– Vi har stor respekt för detta. Dels känner entreprenörerna en oro och våra kollegor, tjänstemän och skogsägarna känner givetvis också en oro, säger 
Magnus Petersson som är chef för skötsel och entreprenörsutveckling på Södra.

Den senaste tiden har nästan all markberedning och flisning legat nere men det passar ganska bra i tiden med sommarsemestern. Två helikoptrar bevakar dessutom områdena som är torrast och maskiner flyttas dit brandrisken är lägre. En del avverkningar gör istället nattetid för att brandrisken är betydligt mindre när temperaturen är lägre och luftfuktigheten högre.

– Man tar av band och kedjor från maskinerna som kan skapa gnistor. Vi har bevakning, det finns någon på marken som är med under själva avverkningen, säger Magnus Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista