En bild på Arvid Enemar till vänster. Till höger en bild på en färgglad fisk i en hand.
Arvid Enemar fiskade upp ett femtontal fiskar som han tror är solabborrar. Foto: Privat/Sveriges Radio.

Farlig fisk kan finnas i Halland

2:10 min

I veckan tömdes en hel damm i Jönköpings län för att bekämpa fiskarten solabborre. Den främmande fisken kan konkurrera ut andra arter och tros nu även hittats i Kungsbacka.

Fisken solabborre är populär i akvarier men har gjort en hel del skada runt om i Europa och det finns förslag på att den ska klassas som ett invasivt skadedjur i hela EU. P4 Jönköping rapporterade om hur en hel damm behövt tömmas för att ta död på all solabborre i den. Det är första gången man hittat ett reproducerande bestånd av fisken i vilt tillstånd i Sverige.

Strax efter larmet om solabborre i Jönköping kom fick hobbyfiskaren Arvid Enemar höra att den även synts till i en damm i Anneberg i Kungsbacka.

– Jag var där och fiskade med metspö i bara några minuter och fick upp ett femtontal solabborrar. Så de nappar direkt, säger Arvid Enemar.

Dammen ligger i anslutning till en bäck där solabborrar också tros hittats, bäcken är i sin tur ansluten med Kungsbackaån berättar Arvid Enemar. Han oroar sig att fisken hunnit sprida sig ännu längre och kommer bli svår att bekämpa.

Solabborrar ska inte släppas tillbaka i vattnet om de fiskas upp utan bör avlivas istället. Om du hittar en kan du kontakta Länsstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista