Facket stämmer Kappa Förenade Well

Grafikerfacket på Kappa Förenade Well i Brännögård stämmer företaget inför Arbetsdomstolen. Facket anser att företaget struntade i sist in först ut-regeln som finns i LAS, lagen om anställningsskydd, när personal sades upp i januari i år.

Företaget hävdade att sist in först ut-regeln skulle gälla en enskild avdelning, något facket tillbakavisar och i stället blir det nu Arbetsdomstolen som får avgöra om företagit brutit mot LAS eller inte.

Det var förra hösten som 16 anställda varslades om uppsägningar på Kappa Förenade Well. Efter förhandlingar fick några avtalspension, andra valde att göra upp med företaget ekonomiskt och då inte ställa några krav på skadestånd. Men tre anställda har inte accepterat det och stämmer alltså nu med fackets hjälp företaget inför Arbetsdomstolen.

Olof Skytt som är ordförande för grafikerna på företaget säger att de som gjort en uppgörelse med arbetsgivaren har gjort det för att de inte orkar med det hela längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".