Hanna Glans med sitt seriealbum i handen.
1 av 2
Skribenten och serietecknaren Hanna Glans. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Ett uppslag ur boken där det står "Hur idiotiskt är det inte att gegga runt i frågor om PMS när du har PMS? På riktigt? Gör nåt istället!!!"
2 av 2
Boken "Rapport från ett slukhål - PMS-koll, pepp och kanske några råd". Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.

Hanna släpper seriealbum om PMS

2:56 min

Premenstruellt syndrom, ett kvinnligt lidande som förkortas PMS, är ämnet på Hanna Glans nysläppta seriealbum. Det innehåller den egna berättelsen blandat med fakta, historik och tips.

Halmstadbon Hanna Glans har både skrivit och tecknat albumet "Rapport från ett slukhål - PMS-koll, pepp och kanske några råd", som nyligen släppts.

Jag har precis som många andra haft massa föreställningar om vad PMS är. De har inte varit särskilt smickrande eller trevliga utan det har handlat om gnälliga, känslostyrda eller bara jobbiga människor som helt okontrollerat styrs av sin kropp.

Seriealbumet handlar både om normer och hur märklig kroppen kan kännas. Hanna Glans delar med sig av sina egna berättelser men också av fakta, tips och råd på hur PMS kan hanteras.

– Vi pratar inte särskilt mycket om psykiskt mående. I många fall är det kvinnor som mår fruktansvärt dåligt och det påverkar familj och närstående väldigt mycket, säger Hanna Glans. Hon hoppas nu att fler vågar prata om PMS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista