Ingmar Skoog forskare vid Göteborgs universitet.
Ingmar Skoog är forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Nils Lolk/Sveriges Radio.

Demenssjukdomar uppmärksammades i Varberg

1:22 min

Demenssymptom måste hittas i ett tidigare skede. Det sa Ingmar Skoog, medicinsk forskare vid Göteborgs universitet när han under lördagen besökte Varberg.

Demensföreningen Varberg genomförde flera aktiviteter under lördagen och arrangerade under eftermiddagen en föreläsning med professor Ingmar Skoog, som är en auktoritet på demenssjukdomar och äldresjukdomar. 

– Det finns personer som har tecken på demens, men som inte har några symptom. Det nya i dag är att man är frisk med sina sjukdomar och att man ofta inte vet om att man har sjukdomen, säger professor Ingmar Skoog.

Den stora demensgåtan att lösa för forskningen, är enligt Ingmar Skoog,  att få svar på vad det är som gör att den del människor med symptom blir sjuka och andra inte.

Aktiviteterna arrangerades i Varberg för att uppmärksamma Internationella Alzheimerdagen och för att sprida kunskaper om demenssjukdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".