Sexklöverns uppgörelse utesluter (SD) ur beslutsprocessen

2:05 min

Sexklöverns samarbete räcker inte till majoritetsstyre i Laholm. Men ett valtekniskt samarbete mellan tre andra partier gör att de räknar med att styra i minoritet och samtidigt utesluta SD.

Största oppositionspartiet Socialdemokraterna accepterar Sexklövern och har, för att de ska kunna styra i minoritet, ingått valteknisk samverkan med Laholmspartiet och Vänsterpartiet.

– För att garantera att inte Sverigedemokraterna är med i beslutsprocesserna, säger Kjell Henriksson (S).

Nu kom ju Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling med besked om att de gör en valteknisk samverkan för att få platser i nämnder - hur påverkar det saken?

– Det påverkar ingenting, säger Kjell Henriksson (S).

Medborgerlig Samlings Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker var tidigare Moderater, lämnade partiet med buller och bång, men satt samtidigt kvar på sina poster i nämnder. Detta kritiseras av flera politiker, bland annat Erling Cronqvist, som menar att det är ett skäl till varför man inte vill förhandla med dem.

Företrädarna för Medborgerlig Samling upprörs över att de andra partierna utesluter dem från beslutsprocessen och riktar en känga mot Erling Cronqvist (C):

– Kan man inte skilja på sak och person så gör man som han gör. Och är man långsint så gör man som han gör, säger Karl-Fredrik Klinker (MED).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista