Taco och plast
1 av 3
Om hälften av Sveriges befolkning äter en tacomiddag blir det 96 ton plast som måste tas om hand. Bilden är ett montage. Foto: NTB scanpix/TT/Sveriges Radio/Jessica Lindbom Jämting.
Bild på den inköpta maten före förbrukning och efter.
2 av 3
75,6 gram plast – Så mycket plast kommer med en genomsnittlig tacomiddag för fyra personer. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.
Maria Smith, miljöchef på Ica och Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.
3 av 3
Maria Smith, miljöchef på Ica och Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.
Plastresan.

P4 Halland granskar: Så mycket plast följer med din middag

3:40 min

Om halva Sveriges befolkning skulle äta tacos ikväll skulle det bli 96 ton plast som måste tas om hand.

Enligt Naturskyddsföreningen hamnar 8-13 miljoner ton plast i naturen globalt varje år.

P4 Halland har för att ta reda på hur mycket plast som följer med maten, handlat efter ett recept på tacos för fyra personer från fem olika matbutiker. Nästan allt var inplastat och genomsnittet blev 75,6 gram plast per middag.

– Det är för mycket plastmaterial. För en tacomiddag ser det kanske inte jättemycket ut. Men säg att halva Sveriges befolkning äter tacos en fredagskväll. Då har vi väldigt mycket skräp, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF, när hon får se resultatet.

Ica är en av kedjorna som P4 Halland har handlat från. De håller just nu på att undersöka hur deras plast används.

– Vi tittar på förpackningarna och ska se till att de går att materialåtervinna och att de är så effektiva det bara går, säger Maria Smith, miljöchef på Ica.

Hon berättar är att de har ett mål om att alla deras förpackningar ska bli till nya år 2022.

Så gjorde vi granskningen:

1. Följde ett recept på tacos för fyra personer.

2. Handlade från de tre närmsta matbutikerna från P4 Hallands redaktion i Varberg och de två största matbutikerna på nätet. 

3. Vägde plasten från alla fem matkassar.

4. Medelvikten blev 75.6 gram plast.

5. När vi handlade prioriterade vi ekologiska varor.

 

Så räknade vi:

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) senaste befolkningsräkning hade Sverige i augusti 10 196 177 invånare.  För att ta reda på hur mycket plast som skulle komma med om hälften av befolkning åt en tacomiddag med samma ingredienser, fick vi först dela befolkningen på hälften. När vi sedan fick fram 5 098 088 kunde vi dela den siffran på fyra, eftersom vårt tacorecept var avsett för fyra personer.

Om 1 274 522 personer får med sig 75.6 gram plast hem blir det drygt 96 ton plast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista