Plast
1 av 4
Therese Karlsson undersöker plaster i ett mikroskop.
2 av 4
Therese Karlsson undersöker plastförpackningarna som kom med P4 Hallands tacomiddag. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio
Bättre plast att återvinna är genomskinlig, ofärgad, inga tillsatser och märkt.
3 av 4
Plasten runt gurkan är ett exempel på "bättre" plast. Foto: Sveriges Radio/Jessica Lindbom Jämting.
Bild på tråg med köttfärs i som är svårare att återvinna.
4 av 4
Tråg är ett exempel på plast som är svårare att återvinna och kan därför räknas till en sämre plast. Foto: TT.
Plastresan

En av tre plastförpackningar är svåra att återvinna

2:49 min

Minst tio plastförpackningar följer med en tacomiddag för fyra personer. En av tre förpackningar är gjorda av plast som är svårare att återvinna.

Bättre och sämre plast

P4 Halland granskar hur mycket och vad för slags plast du får med dig när du handlar mat.

Vi följde ett recept på tacos för fyra personer och handlade från fem olika butiker. Samtliga matkassar innehöll minst tio plastförpackningar. Therese Karlsson, som forskar på bland annat plast på Göteborgs Universitet, konstaterar att en av tre plastförpackningar är sämre.

– Vi har några exempel där det har varit lite mer komplexa plaster som då pet till exempel som dessutom var färgad. Sen så har vi då några exempel på förpackningar som vi dels inte vet vad det är som dessutom då har massa tryck på sig och kanske flera lager, säger hon.

Efterfrågan på färgad återvunnen plast är liten och den är också svårare att använda till nytt material, därför bränns den oftare upp för energiåtervinning.

Svensk Dagligvaruhandel, branschorganisationen för den svenska dagligvaruhandeln, vill att alla deras förpackningar ska kunna materialåtervinnas år 2020. År 2030 är målet att plasten ska produceras i förnybar eller återvunnen råvara.  

Maria Smith som är miljöchef på ICA berättar att de jobbar med att hitta nya förpackningar för sina varor.

– Här ser vi ett exempel där vi har gått över till kartong för våra egna märkesvaror. Vi går igenom varje artikel och tittar på vad man kan göra, säger hon.

Så gjorde vi vårt test:

Vi lät plastforskaren Therese Karlsson titta på delar av plasten från våra fem påsar. Sedan valde vi ut den påsen vars vikt var närmast medelvärdet i vår granskning och lät analysera ett antal av förpackningarna för att se vilken typ av plast de bestod av. 

Vi har tidigare kunnat visa att det följer med 75.6 gram plast i snitt när du handlar en tacomiddag för fyra personer.

P4 Halland följde ett recept på tacos och handlade från fem olika matbutiker, tre matbutiker och två nätbutiker. Sedan vägde vi plasten från samtliga påsar och kunde på så sätt komma fram till medelvärdet 75.6 gram.

Vi dokumenterade antalet plastförpackningar i samtliga matkassar och kan tillsammans med plastanalyserna visa att genomsnittskassen innehåller omkring en av tre färgade plastförpackningar, plastförpackningar med tryck eller med flera lager, vilka är svårare eller till och med omöjliga att återvinna. Vi kan också se att 8 av 12 förpackningar saknar märkning som talar om vad plasten är gjord av eller vilka kemikalier den innehåller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".