Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterar regeringsfrågan vid en presskonferens på lördagen.
Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterar regeringsfrågan vid en presskonferens på lördagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Björklund står fast – säger nej till Kristersson

2:03 min

Liberalernas partiledare Jan Björklund ser hellre att Alliansen börjar sondera över blockgränserna än att riskera att ge SD inflytande.

Onsdagen 14 november är det omröstning där riksdagen ska besluta om Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som statsminister. Det är då över nio veckor sedan riksdagsvalet.

Omröstningen väntas av många sluta med att Kristersson inte blir statsminister och att förhandlingarna fortsätter, eftersom både Centerpartiet och Liberalerna signalerat att man kommer rösta nej.

– Nu testas Ulf Kristerssons alternativ, en högerregering med SD i släpvagnen och om det faller är det nya tag som gäller, säger Jan Björklund.

Han menar att nästa steg i så fall bör vara att allianspartierna börjar överväga samarbete över blockgränsen med Miljöpartiet, detta framför att "riskera att ge Sverigedemokraterna för stor makt över svensk politik".

– Jag är också starkt kritisk till Miljöpartiets politik, men i och med att man måste samarbeta så föredrar jag att samarbeta med dem snarare än att ta risken att samarbeta med SD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista