Forskare: Kommuner driver jobbprojekt i smyg

1:52 min

Många kommuner driver olika arbetsmarknadsprojekt, trots att det är Arbetsförmedlingens uppgift att få ut folk i jobb.

P4 Hallands granskning av hur det gick när Trelleborgsmodellen skulle sjösättas i Kungsbacka kommun, har även tagit oss till modellens hemkommun, Trelleborg. 

Där har flera forskare studerat modellens utveckling, som inleddes 2007. En av dem är Fredrik Rakar, som säger att Trelleborgsmodellen delvis är ett resultat av att de statliga arbetsmarknadsåtgärderna inte fungerar.

– Det är ett dysfunktionellt system som kommuner och andra aktörer försöker att hantera. Så det ska man ha i bakgrunden, att det här görs inte i ett vakum. Så i ljuset av det så har många kommuner hållt på med arbetsmarknadsprojekt utan att egentligen erkänna det, säger han.

Även Agneta Ranerup, som forskar inom informatik, har studerat hur modellen har fungerat i Trelleborg. Hon ska nu tillsammans med en kollega gå vidare och även studera hur Trelleborgsmodellen har fungerat i Kungsbacka kommun, där den infördes tidigare i år.

– Vi ska göra en pilotstudie inför ett större projekt och vi ska försöka titta på Kungsbacka och Mölndal, och kanske en kommun i Skåne.