Lis Bergman är en av personerna bakom Julängeln i Rydöbruk. Hon säger att behovet av stöd i jul är stort. Men engagemanget är också stort.
Lis Bergman är en av personerna bakom Julängeln i Rydöbruk. Hon säger att behovet av stöd i jul är stort. Men engagemanget är också stort. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio

Insamling jobbar hårt för givarnas förtroende

2:15 min

För föreningen Julängeln i Rydöbruk är det viktigt att visa donatorerna att pengar och paket når fram till de behövande familjerna.

– När vi hjälpt en familj lägger vi ut alla kvitton på Facebook, sen redovisar vi hela kontot efter jul. Det är jätteviktigt, för man vet att det finns folk som luras och det är hemskt.

Lis Bergman startade den här lokala julklappsinsamlingen i fjol. Behöver man hjälp får man ansöka genom att skicka in sina kontobesked - en önskelista. Och sen försöker Lis och givarna i föreningens Facebookgrupp möta behovet.

Och har en välgörenhetsorganisation inte 90-konto så får givarna ta större ansvar att kolla upp så att hjälpen kommer fram – säger Lena Hörnblad på Svensk Insamlingskontroll.
– Man får själv undersöka vem som står bakom insamlingen och vara beredd på att det finns bedragare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista