Journalisten Johan Tollgerdt i förgrunden och demonstranter/gula västar och poliser i bakgrunden.
Johan Tollgerdt på Paris gator mitt under lördagens våldsamma demonstrationer. Foto: Privat.

Johan Tollgerdt i Paris: Jag är vaksam

5:52 min

Hallandsjournalisten Johan Tollgerdt befinner sig mitt i oroligheterna i Paris. Han berättade på lördagskvällen att det fortfarande var en spänd stämning efter dagens demonstrationer, men att det började lugna ner sig.

Polisen har under lördagen stoppat personer med släggor och bouleklot i sina väskor och 700 personer har frihetsberövats under demonstrationerna i Paris.

Missnöjet i Paris började med planerade prisförändringar på fossila bränslen, men trots att regeringen nu gått med på att slopa miljöskatten på bränsle, så fortsätter protesterna. 

När vi fick tag i Johan Tollgerdt befann han sig precis vid Triumfbågen och han berättar att det inte bara är demonstranter, de så kallade gula västarna, som är ute på Paris gator utan också en del huliganer. 

Under lördagen hamnade han mitt emellan de gula västarna och kravallpoliserna och en av poliserna siktade på honom. Johan Tollgerdt fick då kasta sig in i en port för att inte råka illa ut. 

– Jag är inte orolig. Detta är inte den största demonstrationskrisen i Frankrike men kanske den mest våldsamma sedan maj 1968. Orolig är jag inte, men det är klart att jag ser upp. 

Johan Tollgerdt säger också att om inte presidenten kommer med snabba förändringar som gör det bättre för de lågavlönade i Frankrike kommer oroligheterna troligen att fortsätta.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista