Järnvägen mer konkurrenskraftig

Järnvägens möjlighet att konkurrera med lastbilarna är idag mycket bättre än vad den varit på länge. Det säger trafikforskaren Johan Woxenius vid Chalmers i Göteborg.

Enligt en studie som Banverket i Västra Sverige gjort, tillsammans med Vägverket, så kommer trafiktrycket på vägarna i Halland att öka med 38 procent fram till 2010. Och Banverket talar än en gång om behovet av att flytta gods från landsväg till järnväg, som vi hörde i våra nyheter i morse.

Och Johan Woxenius ser nya förutsättningar för att lyckas med detta, trots att lastbilstrafiken bland annat på E6an, tätnat kraftigt under senare år.

Idag ser industrins behov annorlunda ut, järnvägen har blivit bättre på att passa tiden men också krav från kunder om bättre miljöanpassning påverkar transportbranschen. Johan Woxeniuns talar om en ny gnista inom näringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".