Fördelar med att flytta Falkvarv

Det finns klara fördelar med att flytta varvet i Falkenberg till Lövstaviken. Det framgår av den framtidsutredningen för Falkenbergs Hamn som idag offentliggjordes. Med den nuvarande placeringen kommer varvets utveckling på sikt att hämmas och dom miljökonflikter som redan finns att förstärkas.

Igår på tisdagen fick kommunstyrelsen ta del av framtidsutredningen om hamnen, där ett förslag är att flytta varvet till Lövstaviken.

Men mycket mer än att utredningen närmast ska ut på remiss och att kommunen räknar med att kunna fatta ett inriktningsbeslut nån gång till våren,var allt som politikerna hade att säga för dagen.

Vem som ska betala en eventuell flytt av varvet, som beräknas till drygt 120 miljoner kronor, vet politikerna ännu inte.

Utredningen tar bland annat fasta på att varvsverksamheten redan idag har en betydande roll och på en förväntad ökning av sjötransporter.

Behovet av reparationer och ombyggnader av fartyg kommer att öka, men varvet måste kunna ha möjlighet att ta in större fartyg vilkte det nuvarande läget inte möjliggör på samma sätt som en flytt till Lövstaviken.

Genom en flyttning frigörs också mark som terminalbolaget kan använd för lagerbyggnader och mer kajplats.

Förutom att flytta varvet föreslår utredningen också att hamninloppet och farleden breddas och att Lövstaviken muddras till sju meters djup.

Med en flyttning av varvet tvingas Lövstavikens båtförening flytta på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".