Skolpersonal i Laholm utbildas att hantera skolattacker

2:37 min

Laholm är i framkant i landet vad gäller att utbilda skolans personal i hur de ska agera vid PDV, pågående dödligt våld.

Laholm har som första kommun i Halland och som en av de första i Sverige utbildat skolpersonal i pågående dödligt våld, PDV - alltså i hur personal, i väntan på polis, ska agera vid situationer där en eller flera gärningspersoner attackerar en skola med syfte att slumpmässigt döda så många som möjligt.

Vi har utbildat i hur en skolskjutning brukar gå till. Om man tittar på de som varit tidigare - vad finns det för indikatorer på gärningspersonen? Alltså kan man upptäcka det här på förhand? 

– Det är framför allt skolpersonal som kan känna av och se de här eleverna flera år innan en skolskjutning sker, säger Thomas Nederhed Högardh, säkerhetssamordnare på Laholms kommun. 

Han säger att det här är något som skolpersonalen själva frågat efter.

Alla situationer kommer att vara olika. Har man möjlighet att fly så ska man fly. Man ska larma 112. Kan man inte fly så ska man tex låsa in sig någonstans tills dess att man kan fly.

Under hösten har skolpersonal på Campus Laholm, där bland annat Osbecksgymnasiet och Komvux finns, utbildats i PDV. Framöver tänker kommunen utbilda fler av sin personal, bland annat förskolepersonal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista