Dragkamp kan bli utsparkade från Riksidrottsförbundet

2:41 min

Dragkamp är en av fyra sporter som riskerar att bli utsparkade från Riksidrottsförbundet i maj.

Flera nya sporter vill bli fullvärdiga medlemmar i Riksidrottsförbundet. De krav som ställs på de nya sporterna ska också ställas på de redan befintliga idrotterna, vilket dragkamp tillsammans med kälksport, båtracing och landhockey i dagsläget inte gör. 

Kravet för att få vara med i Riksidrottsförbundet är att sporten ska ha minst 25 anslutna föreningar. 

Skulle dragkampen sparkas ut förlorar sporten sitt ekonomiska stöd från Riksidrottsförbundet och möjligheten att ta emot lokalt aktivitetsstöd för sin ungdomsverksamhet.

– Framförallt landslagen och tävlingar behöver ett bra och fungerande förbund och det behöver man ju stöd för, säger Lovisa Persson, styrelseledamot Dragkampsförbundet och aktiv i Simlångsdalens IF. 

I Halland finns både Löftadalens och Unnaryds dragkampsklubbar.

Fakta: Det här är dragkamp

  • 1898 hölls svenska mästerskapstävlingar i dragkamp för första gången.
  • Svenska Dragkampförbundet är sedan 1958 anslutet till Riksidrottsförbundet.
  • Ett dragkamplag består av åtta dragare, en reserv, en coach och en vattenbärare. 
  • En match avgörs i bäst av tre dragningar. Om lagen vinner varsitt drag, slutar matchen oavgjord (1-1). För att vinna ett drag gäller det att dra motståndarlaget en sträcka på fyra meter. Ett lag kan också vinna genom att motståndarlaget diskvalificeras, vilket sker vid tre varningar under ett och samma drag.

 

Källa: Svenska dragkampsförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.