Fyra personer i ett skyltfönster
1 av 2
Hanna Carlbom, Emma Reinholdsson, Johanna Jansson och Martin Bergman är alla verkliga skyltdockor. Foto: Jessica Lindbom Jämting/Sveriges Radio.
Oklädda skyltdockor
2 av 2
Studenterna Hanna Carlbom och Emma Reinholdsson vill förändra de kroppar vi möter i vår omgivning. Foto: Helén Palmqvist Novik/Sveriges Radio
Fler kroppar ska synas

Verkliga människor blir skyltdockor i Halmstad

1:45 min

I Halmstads butiker kommer skyltdockorna snart se mer ut som verkliga människor, tack vare studenter på Högskolan i Halmstad.

Inspirerad av Mia Skäringers tv-serie "Kroppshets" bestämde sig biomekanikstudenterna Hanna Carlbom och Emma Reinholdsson för att försöka förändra de kroppar vi möter i skyltfönster i vår omgivning.

– Klädbutikerna är så medvetna, de visar olika kroppar i sin reklam och så, men när jag tittade mig omkring på stan så såg jag att skyltdockorna inte alls hänger med, säger Johanna Jansson som också är delaktig i projektet. 

Studenterna letar nu efter riktiga människor som ska ställa upp som modeller, deras kroppar ska scannas och sedan ska skyltdockorna tillverkas med hjälp av en 3D-skrivare.

Sedan är tanken att skyltdockorna ska dyka upp i Halmstads skyltfönster under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista