Bild på gevär.
1 av 3
Geväret som ska ha använts vid dödsskjutningen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.
Man i kostym
2 av 3
Advokat Göran Ruthberg är bestört över domen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
SVERIGES LAG 2019
3 av 3
Foto: Naina Helén Jåma/TT.
Dödsskjutningen i Hylte

18 års fängelse för dödsskjutning i Hylte

2:53 min

Det blev fängelse i 18 år för den man som stått åtalad för mord och mordförsök på en yngre man på en gård i Hylte kommun i maj.

Domen avkunnades av tingsrätten i Halmstad sedan rättegången återupptagits under onsdagen. Mannen ska också betala totalt 325.000 kronor i skadestånd till flera personer.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har erkänt att han skjutit ihjäl en yngre man av misstag för att skydda en anhörig. Men han har hävdat att han agerade i nödvärn, eftersom han kände sig hotad.

Mannen blev under januari och februari på egen begäran rättpsykiatriskt undersökt. Undersökningen visade att den åtalade inte lider av en allvarlig psykisk störning - något som under onsdagens förhandling ifrågasattes av den åtalades advokat Göran Ruthberg.

Rätten gick dock helt på åklagarens linje och dömde den åtalade mannen till 18 års fängelse.

– Tingsrätten har delat den bedömning som jag själv har gjort, det är bevisat att han har gjort sig skyldig till de här gärningarna, säger åklagaren Sofia Corin.

Den åtalades advokat Göran Ruthberg är bestört. Han ansåg att den åtalade i första hand skulle slippa straff helt, annars högst tre års fängelse.

 – Vi kommer att överklaga domen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista