Mordet i Hylte

Tingsrätten: Uppsåt bakom dödsskott i Hylte

2:00 min

Det var inte nödvärn när en man i 60-årsåldern sköt ihjäl en yngre man på en gård förra året. Detta enligt Halmstad tinsgrätt.

Under onsdagen kom tingsrätten i Halmstads skriftliga dom. I samband med rättegången som avslutades förra veckan dömdes mannen till 18 års fängelse för mord och mordförsök.

Det var i maj förra året som 60-åringen sköt ihjäl en annan man på en gård i Hylte. Under rättegången sa mannen att han agerat i nödvärn för att han skyddat en anhörig och att han sköt ihjäl den yngre mannen av misstag.

Men enligt Pia Johansson, lagman vid Halmstad tingsrätt, tyder uppgifter på att mannen gjort handlingen med uppsåt.

– Står du som en van jägare med ett laddat gevär och har fingret på avtryckaren och personen som står framför står så nära och man trycker på avtryckaren så är det med all sannolikhet så att personen kommer att avlida av skottet, säger hon.

Den dömdes advokat, Göran Ruthberg, säger på onsdagseftermiddagen till P4 Halland att han inte än läst domskälen, men att han står fast vid att han kommer överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista