Fler får spetsade drinkar

För en dryg vecka sen anmälde tre kvinnor i Falkenberg att de blivit ofrivilligt drogade i samband med ett besök på en restaurang. Det är långt ifrån första gången den händer. Problemet med drinkar på krogen som spetsats med en drog för att slå ut ett offer har ökat de senaste fem åren. Det här visar den första undersökningen i Sverige om spetsade drycker gjorts av kriminalkommissarie Anders Stolpe i Västra Götaland.

Resultatet av de granskade polisanmälningar fram till och med den siste maj i år, är att polisen inlett förundersökningar i 66 fall där offret misstänkts ha slagits ut av drycker som spetsats med droger.

Många fall upptäcks aldrig eftersom flera av de över 100 olika drogerna som används vid såna här brott, försvinner ur kroppen på bara några timmar säger Anders Stolpe.

Vid undsökersökningen visade det sig att flera av offren åkt svarttaxi, därför försöker polisen stoppa svarttaxibilarna genom olika kontroller på nätter. Dessutom har undersökningen lett till att polisen förändrar arbetet, bland annat när det gäller hur de här offren behandlas. Man ska öka samarbetet med sjukvården.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".