Kraftig minskning av berguv - riksinventering påbörjas

2:43 min

Berguven har under de senaste åren konstaterats minska i flera områden utan egentliga förklaringar. I Falkenberg har man sett en halvering av antalet berguvsfynd jämfört med förra året.

BirdLife Sverige har med anledning av minskningen beslutat att genomföra en riksinventering av berguv under 2019 och 2020. Inventeringens huvudsakliga mål är att fastställa antalet berguvsrevir, det vill säga egentligen antalet ropande hannar. Berguvens häckningsperiod är långt utdragen, från januari ända till början av september.

– För tio år sedan gjorde man en liknande inventering och då kom man fram till att det fanns ungefär 600 revir, men man befarar att det har minskat till hälften nu, säger Tomas Andersson, ordförande Falkenbergs Ornitologiska Förening. 

Falkenbergs ornitologiska förening har de två senaste åren på eget initiativ genomfört en egen berguvsinventering i kommunen.

Det har visat sig att det ligger ungefär på samma nivå som för tio år sedan, men i år ser det sämre ut. Vi har bara fyra revir som vi har upptäckt att det finns berguv i. Förra året hade vi åtta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista