Fackmedlemmar beredda strejka mot lönedumpning

En majoritet av medlemmarna i fackförbundet SEKO i länet är beredda att strejka för att se till att utländska arbetare jobbar med samma villkor som svenska. Det visar en undersökning som SIFO gjort på fackets uppdrag. Maria Hörnsten som är ombudsman för SEKO i Hallands och Jönköpings län tycker att det viktigaste är att undvika lönedumpning.

Under det senaste året har flera fall uppmärksammats där utländsk arbetskraft jobbat i Sverige med sämre villkor eller lägre löner än svenska arbetare. Nu har alltså fackförbundet SEKO frågat sina medlemmar hur de ställer sig till de här frågorna.

1700 personer i hela landet ingick i SIFO:s undersökning, varav några hundra i Halland och Jönköping. I den här regionen kan tre femtedelar - 61% - tänka sig att strejka för att utländska arbetstagare ska teckna svenska kollektivavtal, även om de har kollektivavtal i sina hemländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".