Ingen höjd skatt i Laholm

Oförändrad skatt, trots den kärva ekonomin. Det är förslaget från budgetberedningen i Laholm för nästa års budget. Inte ens regeringens ändrade förutsättningar, som luggade Laholm på nästan 8 miljoner kronor får Erling Cronkvist, kommunstyrelsens ordförande, att ändra uppfattning.

Budgetberedningens förslag till budget täcker det underskott man dras med på nära 15 miljoner kronor. Och för en och en halv vecka sen hade man dessutom räknat fram en plus-marginal man vill ha, men då ändrade regeringen på det kommunala kostnadsutjämningssystemet för verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade; LSS. Och Laholm tappade nära 8 miljoner kronor.

Nu har man strukit ytterligare i de begärda anslagen, senarelagt andra och har en budget som enligt Erling Cronkvist är bra med tanke på förutsättningarna. Det handlar om prutningar och senareläggningar av diverse olika anslag, och höjningar av t ex VA- och bygglovsavgifter. Liksom ändrade bidragsregler för allmänna samlingslokaler.

Tufft blir det för utgiftstyngda barn- och utbildningsnämnden, liksom socialnämnden som ska spara en miljon på förre placeringar på institution eller familjehem. Men Erling Cronkvist är inte oroad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".