Halland och Skåne saknades vid Elitlägret

8:08 min

I över 65 år har de bästa ungdomsspelarna i fotboll i Sverige samlats i Halmstad under en sommarvecka. Men när Elitlägret genomfördes i veckan saknades representanter från Skåne och Halland som tidigare gått ut med att de valt att skrota sina distriktslag.

– Det finns en risk att barn lämnar fotbollen för att de inte blir sedda. Vi vill inte vara med och exkludera barn och unga för tidigt, säger Johan Johqvist, ordförande i Hallands fotbollförbund, till P4 Halland.

Flicklägret ägde rum mellan den 25 och 39 juni och med start i dag är det dags för pojklägret i Halmstad.

En som är starkt kritisk och tycker att alla de bästa ska vara med på Elitlägret är Lilie Persson, assisterande förbundskapten för damlandslaget i fotboll och ansvarig för spelarutveckling på damsidan hos Svenska fotbollsförbundet.

– Jag tycker att det är synd eftersom vi har en start med ett utvecklingsläger där vi valt en väg, det vill säga att alla distrikt ska komma med lika många spelare. Det är en stor manifestation för flickfotbollen i det här fallet men även för pojkfotbollen en vecka senare, säger hon till P4 Halland. 

Vad har Elitlägret för betydelse för talangutvecklingen?

– En stor betydelse. Vi gör ju regelbundet mätningar och tittar man strikt på ett landslag, de spelarna har ju en gång i tiden varit på ett utvecklingsläger. Det blir ju orättvist i det här läget, bord du i Halland och Skåne får du inte samma möjlighet som de som bor på Gotland eller i Jämtland. 

Tomas Peterson, forskare på Malmö högskola, är emot en tidig elitsatsning.  

– Jag har väl kommit fram till det som alla kommer fram till, nämligen att om du utsätter en åldersgrupp för tävlingsverksamhet inom idrotten då uppstår något som kallas relativ ålderseffekt. Det innebär att du har fördelar ju tidigare du är född på året. Det selektiva systemet, man letar efter talang, men det man hittar är tidig fysisk mognad. 

Hör hela reportaget i ljudfilen ovan.