Båtliv

Hamnvakter skrämmer bort motortjuvar

2:28 min

Antalet båtmotorstölder ökar i länet, men i hamnar där båtägarna patrullerar ser siffrorna bättre ut. I Sandö hamn i Kungsbacka kommun har man sådan bevakning.

– Det känns jättebra! Jag mina egna båtar i hamnen och det känns jätteskönt att vi inte har haft några stölder än. Det kan komma, man vet aldrig, men vi är beredda med våra vakter, säger hamnkaptenen Stefan Stafsing.

I Halland börjar allt fler hamnar att använda sig av vakter för att minska båtmotorstölderna. Enligt siffror från Båtsamverkan Väst sker drygt 80 stölder varje år i Halland. Men i år har antalet stölder ökat med nästan 11 procent under årets första sju månader jämfört med samma tid i fjol.

I Sandö hamn i Kungsbacka vaktar båtägarna hamnen dygnet runt, året om. Att ha båtägare som vakt är den bästa metoden, tycker man där.

– Vakter från företag har ingen aning vilka båtar som ägs av vem, så de kan inte förbjuda dig att gå på din båt. Jag tror att detta är det mest effektiva – medlemmar som känner medlemmar som bevakar våra gemensamma båtar, säger Stefan Stafsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista