Varberg

Hundratusentals bin döda i sockergegga

1:22 min

Hundratusentals bin har hittats döda i plastcontainrar fyllda med söt gegga tillhörande en godisfabrik i Varberg.

Att så här många bin har dött påverkar honungsproduktionen.

– Alla de här dragbina som är ute för att hämta in föda till kupan har ju dragit sig dit. Det är klart att det blir ju färre dragbin till kuporna när de är så många som dör. Det blir ju ett ganska stort uppehåll i honungsproduktionen i bikupan, säger Andrea Wallerot är biexpert och driver företaget Djäknegårdens honung.

Vad känner du när du får höra det här?

– Det är ju jättetråkigt såklart, men man får ju bara lära sig av sådana här saker att det måste vara helt återförslutande. Det kan inte ens finnas en millimeter stor öppning för då tar de sig in, säger hon.

Utöver bina är det flera andra nektarsugande insekter som kan ha dött i platscontainrarna.

– Det är säkert humlor och fjärilar och även getingar som drar sig till sött som sitter här så det får man ju inte glömma, säger biexperten Andrea Wallerot.

Enligt företaget som ansvarar för containrarna, Koppers candy sweden, var de försedda med lock. Men under natten ska locken ha rivits upp vilket gjorde det möjligt för hundratusentals bin att fastna i geggan.

Vi försöker nå Kopper candy sweden för en kommentar.

SVT Nyheter Halland var först att rapportera om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista