Ny kraftledning ska säkra strömförsörjningen

En ny kraftledning planeras i Laholms kommuns sydöstra hörn. Ledningen kommer att gå genom ett område i trakten av Sjöalt som är av riksintresse för naturvården och ingår Laholms kommuns naturvårdsprogram. Nu presenteras olika möjligheter att dra den nya kraftledningen genom området.

E.on, före detta Sydkraft, har svårt att klara en säker strömförsörjning till Örkelljunga-Åsljunga-området, som idag får elektricitet från Knäred via två av landets äldsta kraftledningar, byggda 1906. Dom kräver årligen omfattande, dyra reparationer, och därför vill E.on bygga en ny kraftledning från, någonstans i trakterna av Hällede och Lycket i Laholms kommuns allra sydostligaste hörn, och ner mot Örkelljunga.

Det ska blir en dubbel 130 kilovoltsledning, som ska hänga gemensamt i 25 till 30 meter höga stolpar, i en 43 meter bred skogsgata.

Området som den nya kraftledningen är tänkt att passera är av riksintresse för friluftslivet, och en del av området på hallands ås nordsluttning vid Sjöaltesjön ingår i Laholms kommuns naturvårdsprogram, och här går till exempel Vandringsleden Kust till kustleden.

Det finns också bostadshus i lite mer samlade bebyggele vid Fasalt och Drakabygget.

Samrådsmöte har hållits med länsstyrelsen i Skåne och Hallands län, Laholms kommun och en rad andra instanser. Länsstyrlesen i Skåne har inga invändningar medan Länsstyrelsen i Halland ännu inte sagt något.

Och kommer de olika förslagen om hur ledningen kan dras genom området att ställas ut. E.on hoppas med det få in synpunkter före mitten på december för att sen utarbeta ett slutgiltigt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".