Dubbla avgifter för sopor

Är det verkligen rimligt att tvingas betala dubbla sophämtningsavgifter för att man bor i ett sommarstugeområde? Ja, för Berit Olsson i Skummeslöv är det så. Hon betalar till sin stugägarförening som ordnar med sopcontainrar både för hushållsavfall och återvinning. Samtidigt kräver kommunen att hon ska betala för en egen tunna utanför huset.

Länsstyrelsen, dit Berit Olsson överklagat kommunens beslut, konstaterar att stugägarföreningen sköter om all sophämtning och tar in avgift för det från samtliga medlemmar för det. Ändå kan inte Berit Olsson slippa betala för en egen tunna.

Renhållningsingenjör Helena Johansson på Laholms kommun förklarar att den springande punkten är hämtningsintervallet. Som helårsboende måste man ha sophämtning minst var fjortonde dag, men sommarstugområde kan klara sig med månadshämtning under vinterhalvåret. Alltså ska Berit Olsson betala för sin tunna, även om hon inte använder den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".